Home » Af Cathrine, Køn(t)

Mænd, der knalder uden om

25/1 2011 2 kommentarer

Forleden, da jeg tilbragte søndag aften i selskab med den kosteskaft-op-i-numsen- agtige Lykke på DR1, slog det mig igen, at den moderne fortælling om karrierekvinden er, at hun ikke kan have et godt ægteskab. Mænd og magt er uforenelige størrelser i et kvindeliv.

Foto: dr.dk

For I Lykke-serien boller kommunikationschefens mand au pairen. Fordi kommunikationschefen er for træt og for frigid til sex efter en hård arbejdsdag og en MBA, der også skal passes. Og i den hedengangne serie Borgen på selv samme kanal, der begynder den ellers meget sympatiske Phillip også at knalde uden om, fordi statsministerfruen mister sin koncentration på hjemmet, og kommer overdrevet sent hjem fra arbejde. Så vidt jeg husker, har han faktisk ikke lyst til sex i laaang tid, men kan først ordne sin kone kort og kontant på køkkenbordet, efter han selv har fået tilbudt en high roller direktørtjans – og i øvrigt lige har nuppet en kold pilsner fra køleskabet.

En skarp kvindelig journalist tager selv samme sag op på Informeren, og beretter om flere af hendes veninder, der bestrider magtfulde positioner i erhvervslivet, men har ondt i hjertet, fordi mænd ikke tænder seksuelt på succes. Hun ender med at foreslå, at vi slår os til tåls med, at rigtig mange både kvinder og mænd trives med en mere traditionel rollefordeling in the sack, og at det ikke er det samme som, at vi på nogen måde behøver at give køb på nogle rettigheder på arbejdsmarkedet.

Foto: TVdrama.dk

Måske. Men jeg forestiller mig nu alligevel, at den der anti-sexual-forestilling mænd efter sigende skulle have om magtfulde kvinder, kommer til at ændre sig med tiden. Jo flere magtfulde kvinder, der bliver. Desuden er jeg så heller ikke helt sikker på, jeg køber præmissen om, at ægteskabet ikke kan fungere, hvis kvinden har mere pondus på arbejdsmarkedet end manden. Måske kan det ikke fungere, hvis den ene – mand eller kvinde – er gift med sit arbejde. Fordi vi i dag ikke bare stiller høje krav til karrieren, men samtidig til parforholdet og familielivet. Og så er vi tilbage ved den der med, at vi vil have det hele. Altid højtbelagt.

Men i virkeligheden ved jeg det ikke. For jeg har ikke nogle børn endnu. Og jeg har aldrig haft et så vigtigt job som statsminister eller kommunikationschef i en større medicinalvirksomhed. Så sig det bare, er det virkelig sådan, at vi skal vælge mellem magten eller manden?


Related posts:

Kvinder og fodbold#1: Der er så meget Luna forstår
Kunstens opgave er at skabe en pause fra alt det rationelle i samfundet. Finanskrise eller ej.
2010′s uheldige kvindemennesker
Share

2 kommentarer »

 • Birgitte sagde:

  Jeg synes det er nogle skræmmende stereotyper DR opstiller i deres dramaserier, det er min umiddelbare følelse! For er det ikke dem, der kommer til at stå som eksempler på den frigide karrierekvinde – uden at det nødvendigvis har hold i virkeligheden?
  Jeg tror sgu lige så godt, man kan vende bøtten om. For hvis undertegnede mistede karrieremæssig status og ansvar, og min udkårne kom højt på strå, så ville jeg da ikke se det som særlig befordrende for vores forhold… Jeg tror harmonien findes lige dér, hvor begge partner er et sted, de hver især har det godt. Uden at holde det op mod hinandens position.
  Og så tror jeg det er meget befordrende for et forhold, at man ikke arbejder i samme branche. At ligge i konkurrence efter de samme stillinger, dét tror jeg næppe gør noget godt for stillingerne på lagenet…

 • Cathrine (author) sagde:

  Birgitte, Tak for din kommentar, som giver mig lidt mere ro i sindet…:-)

  Og du har jo så evigt ret..Det er nogle skræmmende stereotyper, der tegnes (Damn you DR), og i virkeligheden handler det selvfølgelig om at være glad for sit arbejde. Uanset den status, der ligger i det. Det er jo også det, der giver overskud til privatlivet og parforholdet.

  Synes egentlig også det bliver et underligt materielt perspektiv at have på ligestilling – hvem der nu har det bedste job på papiret. Og det er faktisk heller ikke min umiddelbare erfaring – hvis jeg lige tænker min omgangskreds igennem – at det er det, der betyder noget. Så måske er der slet ikke noget problem…

Skriv en kommentar!

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Du kan også abonnere på kommentarerne via RSS.